Малайзийския Boeing е свален от остаряла модификация на ракета от „Бук“ от територия, контролирана от Киев

Руският концерн „Алмаз-Антей“ представи резултатите от своето разследване на причините и обстоятелствата за катастрофата на малайзийския Boeing в Украйна. Според изводите на специалистите, самолетът е бил свален с ракета от по-стара модификация от тази, която се смяташе по-рано. И най-важното, тя е била изстреляна от територия, намираща се под контрола на ВСУ (Въоръжените сили на Украйна – бел. ред.).

Концернът ПВО „Алмаз-Антей“ е провел два експеримента, които потвърдили, че самолетът на малайзийските авиолинии е бил свален от територия, контролирана от украинската армия.

Освен това, „Алмаз-Антей“ е установил и предполагаемото място, откъдето е била изстреляна ракетата срещу малайзийския Boeing 777 с точност до 4 км. Това съобщиха днес представители на концерна по време на състоялата се пресконференция.

„Ние доказахме, че зенитната ракета, свалила Boeing-а в небето над Украйна, е могла да бъде ракетата 9М38 от комплекс „Бук“, изстреляна от района на Зарощенское. Последната такава ракета е произведена в Съветския съюз през 1986 г.“, заяви изпълнителният директор на концерна ПВО “Алмаз-Антей” Ян Новиков.

„Двата последни експеримента показаха, че в случая на поразяване на Boeing-а с по-съвременната ракета 9М38М1, самолетът би имал много по-голям брой специфични поражения във формата на „пеперуди“, тъй като от 7 хил. осколки всеки четвърти е двутавър с голяма кинетична енергия“, посочи изпълнителният директор на концерна-производител на системите „Бук“.

Изводите за обстоятелствата около катастрофата на Boeing-а в Украйна „Алмаз-Антей“ е направил въз основа на изчисленията на суперкомпютър, моделирал 14 млн. комбинации на поразяване на самолета от осколки на ракетата.

„Въз основа на анализа на данните от моделирането на суперкомпютъра бяха проведени над 14 млн. комбинации, при които се е извършвал подбор на балистичните изменения, за да бъде съвместено разположението на осколките в статично положение и то да бъде наложено на графиката на динамичното положение“, каза той.

„В резултат на тези изчисления бяха определени балистичните изменения“, отбеляза Новиков.

Концернът ПВО „Алмаз-Антей“ специално оповести резултатите от разследването си на катастрофата на МН 17 в един и същи ден с международната комисия. Руските специалисти подчертават факта, че холандците не разполагат и не могат да разполагат с доказателства за това, че ракетата е била изстреляна от Снежное, което е било под контрола на опълченците, и както по-рано твърдяха в Киев.