Македония: Няма да ставаме жертви на Брюксел, Гърция нарушава законите, ЕС не помага!

От началото на мигрантската криза Република Македония разчита само и единствено на собствения си ресурс. Помощта от ЕС закъснява. Необходима ни е неотложна техническа и финансова помощ. Това каза македонският президент Георге Иванов по време на срещата си днес в Брюксел с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс.

Двамата не се появиха след разговора си пред журналистите и съобщението дойде само от кабинета на Иванов. „Македония понася всички последствия от нефункционирането на механизмите на ЕС и от липсата на регистрация в страна-членка на ЕС – Гърция“, се казва още в съобщението. Република Македония изпълнява всички международни задължения по отношение на мигрантите и тяхното хуманитарно подпомагане.

Тимерманс изразил разбиране за проблемите, пред които е изправена Р Македония и обещал колкото е възможно по-бързо да подсигури подкрепа от ЕС. От началото на годината през западната ни съседка са преминали над 500 000 мигранти. Всички те идват организирано от Гърция с автобуси и влакове до македонския граничен град Гевгелия. Македонските власти многократно призоваха за координация между Атина и Скопие по този въпрос, но до момента няма воля от гръцка страна за това. Гърция се противопоставя и на разполагането на полицаи от “Фронтекс” по границата между двете държави.

От средата на миналата седмица Македония не допуска преминаването през нейна територия на икономически мигранти. Въпреки това гръцките власти продължават да изпращат мигранти, предимно от Бангладеш, Пакистан, Сомалия и други африкански държави стотици мигранти към македонската граница. В момента в т.нар. „ничия земя“ има над 1000 мигранти.

Източник: БГНЕС.