Майки на украински военни блокираха магистралата Киев-Чоп до Житомир

На магистрала Киев-Чоп до Житомир е блокирано движението от протестиращи хора, съобщи lifenews.

Сред събралите се на протеста срещу киевските власти са бащи, майки, съпруги и роднини на военнослужещи в украинската армия, изпратени да воюват в Източна Украйна. За да привлекат вниманието на властите в Киев, хората затворили магистралата с искания близките им да бъдат изтеглени от конфликтните зони и върнати обратно по родните места. Жените са възмутени, че властите изпращат техните синове и мъже да убиват собствения си народ.

„Аз съм майка на военнослужещ, който в момента се намира в Източна Украйна, както и стотици момчета от 95-та бригада и 30-та бригада на Новоград-Волин. Ние сме крайно възмутени от отношението на държавата ни и ръководството на военните. Ще се събираме постоянно и ще стоим тук, докато не бъде взето конкретно решение. Ние искаме да си видим децата”, заяви една от протестиращите Валентина Султан-Багомаева.

Според съобщенията на очевидци, в резултат на блокирането на движението на магистралата Киев-Чоп,  се е образувало задръстване с километрови опашки от автомобили.

Напомняме, аналогична бе ситуацията на 20 юни в Черновци, където се проведе подобна акция. Тогава майки, съпруги и близки на военнослужещи бяха затворили четири магистрали.

Хората в Житомир не за първи провеждат подобни акции с надеждата, действията и призивите им да бъдат забелязани от управниците на държавата. По-рано те блокирали военното поделение, за да си върнат близките, с цел да не ги изпратят в горещите точки на страната.