Майката на загинала в катастрофата на Boeing 777 съди Украйна в Европейския съд с иск за $1 млн

Майката на 23-годишната пътничка от Германия, загинала в катастрофата на малайзийския Boeing 777 в Донецк, подаде иск срещу Украйна в европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Жената обвинява украинските власти в „убийството чрез бездействие” и иска обезщетение в размер на 1 млн. долара, пише немското издание Bild am Sonntag.

Според публикацията, майката на загиналото в катастрофата момиче обвинява украинските власти в това, че знаейки за бойните действия, които се провеждат на територията на Донбас, те са позволили преминаването на самолети на гражданската авиация през въздушното пространство над зоната на конфликта. Според германката, киевските власти е трябвало да блокират въздушното пространство над Донбас за пътнически самолети. Те не са го сторили, тъй като това би означавало да загубят средства. Няколко стотин преминавания на самолети през въздушното пространство на страната, носят в хазната на Украйна около 1 млн. долара на месец.

Действията на украинските власти в иска на майката на загиналата се квалифицират като „убийство чрез бездействие”.

Интересите на жената в съда са представяни от юриста, експерт по въздушно право, Елмар Гимула. През септември той заяви, че възнамерява да защитава интересите на роднини на немци, загинали в катастрофата на Боинга.  Гимула представлява интересите на още две немски семейства.

„Оставяйки въздушното пространство отворено за чужди транзитни полети, държавата трябва да осигури безопасността им. Ако това временно е невъзможно, то държавата трябва да затвори въздушното си пространство”, заяви Гимула.

По-рано адвокатът отбеляза, че Украйна е допуснала смъртта на стотици невинни хора. Според Deutsche Welle, в действията на украинските власти по отношение на пътниците в самолета Гимула вижда нарушаване на правата на човека, гарантирани от международните норми.

Обвиненията към Украйна и нейното правителство са за „убийство чрез бездействие” и са 298 случая, при което ищците ще изискват големи парични компенсации. „Освен материалните щети от катастрофата на самолета, трябва да бъдат компенсирани и болката и страданията на роднините на загиналите”, казва още Гимула.