Мадуро: Западът да прекрати нападките си срещу Русия

Представителите на НАТО изразяват мислите си досущ като есесовците в нацистка Германия, пише Фидел Кастро в своята нова статия.

Заглавието на статията е „Справедливостта ли ще победи, или катастрофата?“ В нея Ел Команданте апелира за мир, като обаче поставя под съмнение ролята на ООН в тази насока. „Когато след Втората световна война бе създадена ООН, всички бяха въодушевени, подвластни на една голяма илюзия. Но днес вече се вижда, че ООН е една колосална измама“, пише Кастро.

В статията си кубинският лидер остро критикува НАТО и САЩ: „Много хора се удивляват, докато слушат изявленията на някои хора от НАТО, изразяващи мислите си в стила на есесовците в нацистка Германия. Агресивните буржоазни правителства на страните от НАТО станаха посмешище за Европа и целия свят. САЩ пък, с тяхната абсурдна политика, скоро ще се окажат на бунището на историята“.

Еврото и доларът също щели да отидат на бунището според Фидел. „Политиката на европейските страни ще доведе до това, че еврото и доларът скоро ще се превърнат в безполезни хартийки и ще се окажат зависими от рублата и юана“. В статията си Команданте нарича ръководството на САЩ „безотговорно“, като го съветва да чете Маркс, за да научи как да бъде поставена точка на колониалната и империалистическа политика.

На свой ред президентът на Венецуела Николас Мадуро поиска Западът „да прекрати нападките си срещу Русия“. В реч в столицата Каракас марксистът Мадуро осъди заплахите срещу Русия от страна на САЩ и западните им съюзници. „Следим внимателно заплахите срещу Русия и настояваме те да бъдат прекратени“.

„Заплахите трябва да спрат! Западът заплашва Русия, а когато Русия се защитава, Западът обвинява Русия в агресивна политика към Запада. Тези, които заплашват Русия, просто си търсят предлог за война срещу Русия. Нека бъде мир!“

„Заплахите на Запада, че ще въведе нови санкции срещу Русия – това е опит да бъде възпрян устрема на Русия. Това е намек и към Китай и другите страни от БРИКС (Русия, Китай, Индия, Бразилия, ЮАР)“, каза още венецуелският президент.