Любо Ганев: Недопускането на атлетите на Русия бе чисто политическа стъпка.

Любо Ганев в интервю пред Оля Ал- Алхмед, в. Стандарт

-Кой възпитава българския дух? Какво го крепи?
– Духът се възпитава от самото раждане. Формират го средата в детството, родителите, семейството, училището, приятелите. Ако отвътре се чувстваш, възприемаш и определяш като българин, значи си завършен като личност. И винаги ще се стремиш да направиш някое благо за родината и обществото. Виж, спортистите са по-самоуверени. Спортът те учи, че като паднеш и си удариш главата в стената, трябва да станеш за секунди, да се поизтупаш и да продължиш. Напред към победата. Преживял съм го. Поддържал съм този спортен дух жив и пламтящ. Съществувал съм, благодарение на него. Каквито и несполуки да има човек в живота, е длъжен да се изправи – никакво отстъпление.

Няма по-силен дух от този на параолимпийците.

Имаха ли право от Антидопинговата агенция и Международния параолимпийски комитет да възпрепятстват параолимпийците на Русия за участие в Бразилия? Не убиха ли по този начин надеждата им за живот?

-Всъщност недопускането на атлетите на Русия бе чисто политическа стъпка. Взетото решение не беше обосновано. Винаги съм казвал, че политиката трябва да е извън спорта. Особено на олимпиада, където са най-подбраните, получилите правото да се състезават. Напълно заклеймявам употребата на допинг. Допингът не е спортсменски начин на себедоказване. Но когато има конкретни виновни, нека те понесат наказанието, а не всички заради някой набеден. Какво всъщност означава допинг? 95% от всичките тези медикаменти се произвеждат в САЩ. Всичко е пропаганда и бизнес политика. Когато направят ново лекарство, го използват съвсем законно. Когато на пазара се появи следващият продукт, обявяват стария за допинг. Ако Литва произвежда мелдоний, значи е допинг. Когато същият мелдоний се произвежда в САЩ, не е допинг. Едно е ясно – Олимпийският комитет няма да остави скандала нерешен.