Любопитни факти за Газманов

Възприето е да се мисли, че за звездите – истинските, големите звезди, особено в света на шоубизнеса, се знае всичко….или почти. Олег Газманов – един от най-популярните руски изпълнители, в България със сигурност е повече известен с песните си, отколкото с факти около личността му.

Повод за любопистството ни е предстоящия концерт на Олег Газманов и неговата група „Ескадрон” на 18 март в зала 1 на НДК по покана на  „Жокер медиа”.

На неговите концерти винаги е препълнено. Макар че е прехвърил 60-те, Газманов пленява всички със своята енергичност и позитивизъм. Популярността му започва да расте главоломно от 1989 г., а  1991 бележи началото на грандиозните  концерти на Газманов. Той  е единствения руски изпълнител, който по количество на концертите и броя зрители практически се доближава до Алла Пугачова. Именно през тази година на стадион „Лужнико” в Москва той събира 70 000 свои фенове.

Олег Газманов е неизменен гост на всички концерти и чествания с военна тематика. Добре познаната и у нас „Господа офицери” е „химн” на съвременните военни.  Любопитно е, че изпълнителят не е просто интерпретира военната тема в изкуството – Преди музикалното си образование той първо завършва  висше  военоморско училище в Калининград ,  и като лейтенант служи в минно-торпедни складове край Рига.

В детството си  Газманов е особено пристрастен към оръжието и има цяла колекция от истинско оръжие, оръжие, събрано от него и приятелите по полетата на военните действия. Повод за невероятната му  детска гордост била една тежка картечница, естествено „излязла от строя”, но достатъчно ефективна, за да предизвика инцидент, от който го спасява майка му. Следващото геройство от детството на артиста е с намирането на противотанкова мина. И тук се разминава на косъм със смърта благодарение на минаващи наблизо военни.

Патриотизмът в песните му е провокиран и от факт, че неговите родители са били фронтоваци – от първия до последния ден на войната. Бащата воюва във флота, а майката е военен лекар в едни от най- горещите точки на боевете в Прибалтика и Далечния Изток. Детството на Газманов преминава в Калининград – град, който даже след десетилетия запазва отгласа от отминалата война.

С заряда на миналото и провокиран от  съвременната политическа обстановка Олег Газманов, заедно с Йосиф Кобзон и Валерия  участват в Новогодишната програма на руския тв канал „Россия” с песен, посветена на европейските  санкциите към Русия. Поводът е решението на Латвийския  външен министър да включи тримата  артисти в „Черните списъци”  и да осуети участието им в традиционния песенен конкурс в Юрмала през миналото лято. Министърът  обоснова решението си с това, че „ със своите действия тримата артисти са способствали за нарушаване на териториалната цялост и суверенитет на Украйна”.

Още не е ясно дали Газманов ще изпее сам тази песен в Зала 1 на НДК на 18 март, но със сигурност публиката  ще се наслади на най-популярните песни от неговия репертоар.