Льо Пен: Ако стана президент и работя с Путин и Тръмп, ще има световен мир

Френският крайнодесен политик Марин льо Пен заяви, че избирането ѝ за президент на страната ще формира трио от световни лидери заедно с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и с руския президент Владимир Путин, което ще „бъде добро за световния мир“, предаде Reuters, цитиран от Фокус.

„В момента има световно движение. Движение, които отрича необузданата глобализация и разрушителния ултралиберализъм, унищожаването на националните държани и изчезването на границите“, заяви Льо Пен. На журналистически въпрос дали ще формира екип с Путин и с Тръмп, тя заяви, че „това ще бъде добро за световния мир“. „Ако стана президент, Франция ще има добри отношения с Русия“, добави тя.
Приветствайки надигането на „патриотичните движения“ в Европа, Льо Пен направи паралели между изборите в САЩ, решението на повечето британци да гласуват за напускане на ЕС и отхвърлянето на Европейската конституция от страна на Франция през 2005 година.

Всички избори буквално са референдуми срещу безпрепятствената глобализация, която ни се налага, поясни тя.

Марин льо Пен каза още, че френските избори ще бъдат избор между „мултикултурно общество (…), в което фундаменталисткият ислям ще прогресира“ и „независима страна, в която народът ще може да контролира съдбата си“.

Проучване на общественото мнение показва, че 25-28% от гласоподавателите биха я подкрепили на първи тур – най-добрия резултат в сравнение с конкурентите й за поста.