Лукашенко: Нормализирането на отношенията с ЕС няма да замени Русия

Беларус възнамерява да нормализира отношенията си със САЩ и ЕС, но те няма да заменят Русия. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко, представяйки пред депутати новия премиер Андрей Кобяков, предаде РИА Новости.

„Запомнете, Русия за нас никой не може да замени. И когато ние водим диалог със Запада, ние им задаваме следния въпрос: „Ако ви е ни намеквате за отношенията ни с Русия, заменете я“… С Руската федерация, с която сме установили многоформатни отношения, ние ще се отнасяме като с братски народ. Когато сме имали трудности, Русия винаги ни е давала рамо“, каза Лукашенко.

Той отбеляза също, че Русия в случай на помощ, може да разчита на подкрепата на Беларус. „Ние никога не сме били и никога няма да бъдем предатели“, каза Лукашенко.

Беларуският президент подчерта още, че страната има с ЕС същия стокообмен, какъвто има с Русия. „Нека никой не се тревожи, че ние настойчиво ще вървим към нормализация на отношенията. Сигналите са достатъчно за това, че скоро у нас ще има президентски избори“, каза Лукашенко.