„Лужники“ ще бъде снабден с най-нова система за безопасност

След реконструкцията си във връзка със Световното първенство по футбол през 2018 г. столичният стадион „Лужники” ще бъде снабден с най-нова система за безопасност, съобщи ръководителят на Департамента по строителство на Москва Андрей Бочкарьов. Основните работи по реконструцията ще завършат през следващата година.

Бочкарьов каза: „За гарантиране на високо равнище на безопасност след реконструкцията ще действа най-нова IP-​система за видеонаблюдение. Това оборудване ще осигури автоматично идентифициране на посетителите и обслужващия персонал. С помощта на системата ще се появи възможност за видеоразпознаване на лица, за контролиране на транспортния поток и определяне на личността на собственика на превозното средство. Над 1200 видеокамери ще водят наблюдение на целия стадион — трибуните, вътрешното здание, входовете и изходите, както и паркингите. По този начин служителите на органите за сигурност ще могат да проследяват придвижването на всуки фен по целия стадион.

Контролът за потенциалните нарушители ще става още на етап закупуване на билета. От паспорта на фена се взимат личните данни и се сверяват с „черния списък” — по закон опасни запалянковци не могат да се допускат на спортни състезания. Освен това на входа всички посетители ще се проверяват за наличие на забранени предмети и опасни химически вещества.

Системата за контрол на достъпа ще предотврати влизането в стадиона на няколко фена с един билет и ще може да сравни реалното лице с паспорта. В случай на отклонение информацията ще се предава на служители на органите за сигурност, които ще решат да бъде допуснат или не фенът до стадиона.

За предотвратяване на конфликти между фенове на съперничещи си отбори маршрутите на тяхното придвижване и местата им на стадиона ще бъдат строго разделени. Ще бъде въведена схема за движение на транспорта и на хората, ще бъдат установени системи за алармена сигнализация и ограждащи конструкции.

На легендарния стадион „Лужники” ще се състоят церемонията по откриването и първия мач, един от полуфиналите и финалът на Световното първенство през 2018 г. В рамките на реконструкцията вместимостта на стадиона ще бъде увеличена до 81 хил. души, а спортната и техническтата му част ще бъдат преоборудвани в съответствие с водещите световни стандарти за комфорт и безопасност./ ТАСС