Лорд Ротшилд: Европа е твърде слаба, задава се икономическа катастрофа

„Светът се намира в най-опасните години от края на Втората световна война до днес“, заяви в своя годишен стратегически доклад за RIT Capital Partners plc (RIT)  британския банкер и член на властната и заможна фамилия Ротшилд

Лорд Ротшилд определи световната геополитическа ситуация като най-опасната от края на ВСВ досега и предупреди банкерските и финансови елити, че се задава тъмен облак на хоризонта на глобалната икономика.

„Изправени сме пред може би най-опасната геополитическа ситуация след края на Втората световна: хаос и екстремизъм в Близкия Изток, възраждането на Русия и твърде слаба Европа, разтърсвана от ужасяваща безработица, не в малка степен предизвикана от провалените структурни реформи в много от държавите-членки на Европейския съюз.“, пише Якоб Ротшилд.

Банкера прогнозира задаването на тъмни облаци на хоризонта на световната икономика.

„Световната икономика нараства с разочароващ и непостоянен темп през изминалата година. След шест години парични стимули и изключително ниски лихвени проценти“., пише британския банкер.
„Значително се понижи и стойноста на хартиените пари, докато държавите опитваха да генерират растеж, намалявайки стойността на техните валути, в частност Еврото и Йена, които изгубиха над 12% от стойността си спрямо щатския долар през изминалата година. Нежеланите последствия от подобни монетарни експерименти са трудни за прогнозиране,“ отбелязва Лорд Ротшилд.

Притесненията на Ротшилд се споделят и с голяма част от държавите от ЕС: в края на 2014 някои европейски държави демонстрираха намерението си да се върнат към добре познатия монетарен инструмент – златото и обявиха намерението си да репатрират своето злато от САЩ, застраховайки се срещу световната икономическа стагнация и безпрецедентното печатане на пари по света, основно от Федералния резерв в Съединените щати.

Източник: alterinformation.wordpress.com