Ловът на вещици в Украйна. Как Георгиевска лента или Facebook пост могат да те пратят в затвора

За да се озовеш в затвора в Украйна днес е възможно само заради Георгиевска лента на гърдите или за пост във Facebook. Стотици нарушения на правата на човека са регистрирани в новото, вече трето издание на „Бялата книга“, представена в руското министерство на външните работи.

„В това издание много място е отделено на това, което ние наричаме лов на вещици, което се случва в Украйна днес, – отбелязва упълномощеният от руското МВнР по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенството на правото Константин Долгов. – Този лов на вещици се разгръща в продължение на целия период след антиконституционния преврат, хората са арестувани направо на улицата, в предприятията, и то само заради това, че са си позволили да изкажат мнение, което се различава от това на официалните киевски власти“.

Колко политически затворници лежат в украинските затвори в момента никой не знае, защото Киев крие тези данни. В Минските споразумения бе предвидена необходимостта от приемането на закон за амнистия, в това число и на политическите затворници. Но такъв закон така и не бе приет.

Сотникът от Майдана Микола, който на 2 май в Одеса разстрелваше хората, спасили се огъня в Дома на профсъюзите, до ден днешен е на свобода и в нито едно от делата не фигурира дори като свидетел. Затова на подсъдимата скамейка седят тези, които на 2 май се опитваха да защитят хората от радикалите.

Често пъти се получава така, че задържаните по политически мотиви просто изчезват. Заместник – ректорът на Славянския университет в Харков Алексей Самойлов първо е бил жестоко пребит в местното управление на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), след което се съгласили да го разменят за един от бойците на украинската армия. Самойлов е отведен от Полтавския изолатор, където повече не се върнал, след като размяната по неизвестни причини не се състояла. В момента няма никаква информация за местонахождението на професора.