Литва заплашва да забрани излъчването на два руски телевизионни канала

По-рано в Украйна забраниха излъчването на същите тези два руски канала. Вилнюс също смята, че двете телевизии «настройват» неправилно литовските зрители, съобщава  lifenews.

В Литва приеха решение да бъде забранено излъчването на телевизионните канали «РТР Планета» и NTV Mir Lithuania. Ограниченията ще бъдат въведени, ако телевизионерите допуснат нарушения в законите. Тогава излъчването на посочените телевизионни канали ще бъде спряно в срок до една година. Това заяви ръководителят на комисията за телевизия и радио на Литва Едмундас Вайтекунас, съобщават литовски медии.

По-рано Литва наложи „санкции” за срок от 3 месеца на отделни предавания, но сега Вайтекунас прогнозира прекратяването на излъчването на самите канали. Освен «РТР Планета» и NTV Mir Lithuania ограничения ще бъдат наложени и на REN TV Baltic (Lietuva). В комисията възникнали подозрения, че разпространяваната информация в предаванията на този канал «разпалва разделение, не спазва принципите на журналистическата етика, тъй като информацията се подавала тенденциозно, без доказателства, както и за опити зрителят да се настройва в определена насока, възможно за подклаждане на война или размирици».

Ще отбележим, че по-рано в Украйна забраниха «РТР Планета» и NTV Mir, когато през есента Киев провеждаше активна  политика за ограничаване на работата на неудобни руски телевизионни канали.  Тогава в Киев се опита  да обяви РЕН-ТВ и LifeNews за екстремистки.