Лимузината на руския президент ще е с двигател Porsche

Германската марка Porsche официално бе избрана за доставчик на двигателите за новата лимузина на президента на Русия, която се разработва в рамките на проекта „Кортеж”, съобщава изданието Carexpo, предаде investor.bg.

Първоначално се обмисляше разработката на моторите да бъде поверена на руски производител, но в крайна сметка е взето решение те да бъдат поръчани на немската компания. Тя на свой ред се задължава да предложи цяла гама агрегати – с 6, с 8 и с 12 цилиндъра, сочи информацията.

Двигателите ще бъдат разработени от експертите на Porsche, но сглобяването и производството им ще се осъществява в Заволжския моторен завод, който принадлежи на компанията „Солерс”. Тя е един от участниците в проекта „Кортеж”.

Любопитното е, че трансмисията на лимузината ще бъде разработена изцяло в Русия. След избора на Porsche за доставчик на двигателите работата по скоростната кутия ще стартира на практика от нулата.

Представянето на готовите автомобили от проекта „Кортеж” е планирано за май 2018 г. Освен лимузина трябва да бъдат готови и още няколко модела, сред които стандартни леки коли, миниванове и всъдеходи.