Лидерите на Русия, Китай и Монголия приеха програма за икономически коридор

Лидерите на Русия, Китай и Монголия – Владимир Путин, Си Цзинпин и Цахиагийн Елбегдорж – приеха след тристранна среща програма за създаване на икономически коридор между страните, предаде ТАСС.

Подписано бе и споразумение между митническите служби на трите страни за взаимно признаване на резултатите от митническия контрол по отношение на отделни видове стоки.

Лидерите на трите страни също така отбелязаха прогреса в тристранното сътрудничество и обсъдиха възможността за бъдещото му активизиране в конкретни проекти.

Откривайки срещата, Путин подчерта, че тристранният формат за сътрудничество е добра възможност за координиране на позициите на страните по актуалните въпроси от регионалния дневен ред.

„Важното е, че е започната реализацията на пътна карта за развитие на тристранните контакти в политическата сфера, икономиката, международните дела и културно-хуманитарната област. Заработи механизмът за политически консултации и това е добра възможност за координиране на позициите по актуалните въпроси от регионалния дневен ред“, каза руският президент.

Той припомни, че след миналогодишната среща на върха на ШОС в Уфа бе разработена програма за създаване на икономически коридор Русия-Китай-Монголия, насочена към активизирането на граничните връзки чрез стартирането на над 30 тристранни инвестиционни проекта.

Китайският лидер Си Дзинпин отбеляза, че ведомствата, властите и компаниите на трите страни активно реализират тази пътна карта, координират дейността си в рамките на проектите в областта на търговията и икономиката, транзитните превози, туризма и спорта. „Налице са положителни резултати“, отбеляза той, говорейки за програмата за създаване на икономически коридор. „Всичко това говори, че бивайки съседи, ние сме способни да създадем тясно сътрудничество“, допълни китайският лидер. „Доволен съм от динамиката на тристранното взаимодействие“, добави още той.

Президентът на Монголия Цахиагийн Елбегдорж предложи да се концентрира вниманието върху приоритетните проекти. „Предлагам от 32-та проекта, посочени в програмата, да изберем готовите за реализация и да намерим източници за финансирането им“, заяви той.

Елбегдорж също се изказа в полза на бъдещото развитие на тристранното сътрудничество. „Сътрудничеството ни не трябва да се ограничава с икономическите коридори, транспортните и митническите въпроси. Една от насоките е регионалното сътрудничество“, каза той.

Монголският президент предложи следващата среща на високо равнище с лидерите на Русия и Китай да се проведе в Улан Батор. „Убеден съм, че взаимно изгодното ни сътрудничество ще внесе значим принос не само в развитието на нашите три държави, но и в региона като цяло“, подчерта Елбегдорж.