Лех Валенса: Братята Качински сами са виновни за катастрофата край Смоленск

Братята Лех и Ярослав Качински са отговорни за самолетната катастрофа край Смоленск, счита бившият президент на Полша Лех Валенса, предаде РИА Новости.

„Ако истината победи, залагам си главата, че първи отговорни за смоленската трагедия ще бъдат братята Качински“, пише Валенса на страницата си във Facebook.

Според него катастрофата е била резултат от „безотговорни решения, желание да бъде използван Катин за предизборни цели и много други“

На 10 април 2010 г. самолет Ту-154 с полския президент Лех Качински на борда претърпя катастрофа край Смоленск. При инцидента загинаха всички 96 души – 88 пътници и 8-членния екипаж, припомня РИА Новости.

През 2011 г. Междудържавният авиационен комитет публикува окончателния доклад за резултатите от техническото разследване, според което като непосредствена причина за катастрофата е определено решението на екипажа да не използва резервното летище. Системните причини, довели до трагедията, са недостатъците в осигуряването на полета и подготовката на екипажа, гласи още доклада. Според полската прокуратура непосредствена причина за катастрофата на самолета с Качински на борда са грешки в действията на екипажа.

На 4 февруари тази година министърът на отбраната на Полша Антони Марчевич обяви официално, че работата на комисията за разследване на авиационните произшествия ще бъде възобновена, а съставът й е разширен с 18 експерти.