Леонид Решетников: САЩ се опитаха три пъти да унищожат Русия

Генерал-лейтененатът от Службата за външно разузнаване на РФ в оставка и директор на РИСИ заяви в интервю за агенция „Аргументи и факти“, че ожесточената конфронтация на Запада с Русия се дължи на неочаквания и бърз ход с навлизането на руските войски в Сирия, съобщава сайтът на Института, предаде „Руски дневник“.

В интервюто генералът казва още, че Америка се е опитала три пъти да разруши Русия – първо през 1917 г., когато помогнала на болшевиките, втори път – по време на Втората световна война и трети – през 1991 г. Специално за последния опит Решетников разказва за своя среща през 1992 г. с директора на ЦРУ, която се състояла в Москва през и тогава американецът казал на руския генерал: „Мисията на Америка е да ръководи света. Приемете го и се подчинете“.

Въпреки че през Втората световна война СССР и САЩ са съюзници, според анализа на директора на РИСИ точно тогава се организирали тези сили, които сега се опитват да ръководят света – транснационалните компании и англо-саксонската върхушка. Според него тогава САЩ тласнали към война и Германия и СССР, като се опитвали, под претекста за помощ, да ги докарат до катастрофа. Точно затова през 1930-те години САЩ активно участвали в индустриализацията на Европа.

Например Сталинградският тракторен завод бил изцяло построен зад океана, демонтиран и със 102 кораба докаран до СССР. „Днепрогес“ също бил построен от американска компания Cooper Engineering Company. Горкиевският автозавод (ГАЗ) – от компанията Austin по проект на Форд. За 10 години американците построили в СССР 150 завода, фабрики и цехове. По същото време САЩ се окопавали и в икономиката на Германия. В резултат на сблъсъка на Германия и СССР Англия слязла от сцената. Германия била унищожена. Съветският съюз изгубил 27 млн. човешки живата.

 „Да, ние победихме във Великата отечествена война и сме едни от тези, които водиха 4 години боеве на фронта, стигнахме до Берлин, там е бил и баща ми. Но Втората световна война всъщност беше спечелена от САЩ, която имаше само 300 хил. жертви“, каза Леонид Решетников.

„Именно САЩ, а не Сталин са организирали Желязната завеса. Американците са се надявали, че в разорения СССР, изолиран от света, хората ще се изяждат един друг и ще се чувстват като паяци в буркан“, допълва той.

На въпрос защо Европа „танцува“ под звуците на американска мелодия, генералът обобщи следното: „Германия пази своя златен резерв зад океана въз основа на секретно съглашение, Америка има 300 военни бази на територията ѝ, американците купуват управленската ѝ върхушка. Същото се случва и в Източна Европа. Неведнъж съм работил с България. Там никога не забравят, че Руската империя през 1878 г. ги е освободила след 500-годишно турско робство. Но 50-хиляди души от елита на България са купени от САЩ, водят антируска политика. Много лидери на други държави са лесно маниполируеми, защото се страхуват от физическо унищожение. САЩ стоят зад десетки държавни преврати“.