Ледоразбивач ново поколение „Иля Муромец“ ще бъде предаден на ВМФ на Русия до края на годината

Дизел-електрически ледоразбивач от ново поколение, проект 21180 „Иля Муромец“, който се строи за Военнноморския флот(ВМФ) на Русия, ще бъде готов до края на 2017 година, съобщи РИА Новости, позовавайки се на интервю на генералния директор на „Адмиралтейски корабостроителници“ Александър Бузаков.
„Иля Муромец“ ще бъде първият, от няколко десетилетия, съд от подобен клас, който се строи за ВМФ на Русия.
„Както е по договор, ще го предадем през тази година. Сега кораба се намира на първия етап заводски изпитания. Ледоразбивачът ще се върне в завода около 20 авгост и ще премине втори етап на изпитания, след завършването на които ще започне подготовка за провеждането на държавни изпитания. Не се съмняваме, че „Иля Муромец“ ще бъде готов в срок“, съобщи Бузаков.
„През ноември е планирано корабът да бъде преведен в Северния флот, където и ще се състои церемонията по издигане на флага“, добави той.
Ледоразбивачът от ново поколение „Иля Муромец“ беше заложен на „Адмиралтейските корабостроителници“ на 23 април 2015 г. и спуснат на вода през юни 2016 година. Той ще бъде използван за осигуряването на действията на арктическата групировка на ВМФ на Русия. Дължината му е 85 метра, ширина – 20 метра, скоростта – 15 възела, ледопроходимост – 1 метър. Екипажът ще се състои от 32 човека.