Латвия посочи условията за отмяната на санкциите срещу Русия

Министърът на външните работи на Латвия Едгар Ринкевич не изключва варианта за отмяна на санкциите срещу Русия, съобщава „Звезда“.

„Ако ситуацията се промени към по-добро, то тогава със сигурност ще има основание да се говори за смекчаване или отмяна на санкциите. Ако не, този политически инструмент ще остане в сила“, заяви латвийският външен министър.
По думите на Ринкевич, урегулирането на украинската криза остава приоритетна външнополитическа задача за латвийските власти.

По-рано за отмяна на антируските санкции заяви и президентът на Франция Франсоа Оланд. Той смята, че „руският президент Владимир Путин вече е платил достатъчно за действията си в Източна Украйна“. При това Оланд подчерта, че задължително условия за отмяна на санкциите ще послужи прогресът в урегулирането на кризата в Украйна. Позицията на френския президент също така бе подкрепена и от министъра на външните работи на Финландия Ерки Туомиоя.

Напомняме, Латвия официално поема председателството на Съвета на ЕС. Ръководството на Европейската комисия пристига днес в Рига за официалното откриване на латвийското председателство на Съвета на Европейския съюз. Неформално, Латвия пое задачата още на 1 януари. Страната е втората балтийска държава след Литва, която поема председателството на Съвета. Латвия беше приета в Евросъюза и НАТО през 2004 г. и вече е част от Шенгенското пространство и Eврозоната.