Латвийка нападна дете на плажа – „Руснаците нямат място тук“

Латвийските медии съобщиха за нов инцидент с руското малцинство в страната, след като местна плажуваща нападна рускиня и детето ѝ, които били на почивка на Балтийско море, пише „Спутник“.

Латвийският новинарски портал Focus.LV идентифицира майката като Виктория Удалова, чиито 3-годишен син бил нападнат по време на кавгата. Жената отбелязва, че след нападението ѝ било казано, че „това е Латвия и руснаците нямат място тук”.

Удалова обясни, че нападателят е ударил детето, след като взело плажната играчка на друг малчуган. „Тя изтича до него, започна да крещи и го удари толкова силно, че той плака около половин час”, оплака се тя, като разказа, че ударът оставил голям червен отпечатък върху тялото на детето. След като жената защитила сина си, от отсрещната страна ѝ отвърнали с репликата „да се върне в Русия”.

„За хора като мен и детето ми няма място на латвийски плаж, защото сме руснаци”, отбелязва тя на страницата си във „Фейсбук“.

Инцидентът е активно обсъждан от латвийското общество в социалните мрежи. Случилото се предизвика шок и гняв. Предстои латвийските власти да дадат отговор.

Инцидентът в събота не е първия случай на тормоз над руснаци по плажовете в Латвия. Миналия месец правозащитникът Александър Гапоненко разказа за появата на надписи „Смърт на руските окупатори” по съблекалните и кофите за боклук по плажовете в Юрмала – латвийски курортен град на 25 км западно от  Рига.

Гапоненко отбеляза в своята „Фейсбук“ страница, че нарастващите антируски настроения са пряк резултат от политиката на настоящото правителство, което активно насърчава страната да се бори срещу това, което нарича руска „пета колона”.