Лавров: Целта на създаването на координационен център в Багдад е борбата срещу ИД

Целта на създаването на координационен център в Багдад се заключава в координирането на усилията за борба срещу ИДИЛ, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„Ние координираме действията си (с партньорите) в борбата срещу ИДИЛ“, каза министърът по време на среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери, отговаряйки на въпрос за целта на създаването на центъра.

Русия обедини усилията си със Сирия, Иран и Ирак за координиране на борбата срещу радикалната групировка „Ислямска държава“, като основните функции на създадения в Багдад център ще бъдат събирането, обработката, обобщаването и анализа на актуалните данни за обстановката в Близкия Изток в контекста на борбата с терористите, разпределянето на информацията по предназначение и оперативното предаване на генералния щаб на посочените страни.

Руският президент Владимир Путин по-рано съобщи, че лично той е оповестил на президентите на Турция, Йордания и Саудитска Арабия за създаването на подобен координационен механизъм. САЩ, по думите на руския лидер, също са били информирани за това.

Единен фронт за борба с групировката ИД няма: срещу групировката се борят правителствените войски на Сирия и Ирак, международната коалиция водена от САЩ (засега ограничаваща се с въздушни удари), както и либийските и иранските шиити и кюрдите. В резултат на бойните действия са загинали стотици хиляди мирни жители, а няколко милиона са напуснали страната като бежанци.