Лавров: Украинската криза сериозно разклати международното положение

Украинската криза сериозно разклати международното положение и нейното въздействие ще се усеща още дълго. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за списание MGIMO Journal, предаде РИА Новости.

„Днес е трудно да се предскаже как ще стоят нещата в света занапред, но сме уверени, че бъдещето ще донесе немалко изненади“, каза министърът и добави, че кризата в Украйна не е поява на принципно нови тенденции, а по-скоро кулминация на курса, който западните партньори осъществяват в продължение на много години по отношение на Русия.

„Въпреки неприятелските действия на западните партньори, ние продължаваме да сме против праволинейната конфронтация между Русия и Запада. Русия е готова да продължи конструктивния принос в решаването на трансграничните проблеми, разбира се на основа на взаимното уважение и равноправието“, каза руският министър.

По думите му, глобалните предизвикателства не се изчерпват с украинската криза. „Достатъчно е да спомена настоящата война, която екстремистите водят в Сирия и Ирак, за израелско-палестинския конфликт, за обстановката в Афганистан. Не забравяме и за кризите в Африка – ние вече оказахме помощ на ЕС в Чад и ЦАР, съвместно работихме срещу пиратството“, отбелязва Лавров. Той отбеляза, че само чрез колективни усилия могат бъдат преодолени предизвикателства като тероризма, наркотичната индустрия, разпространението на оръжие за масово унищожение, незаконната имиграция, промяната в климата и други.

„Отказът от сътрудничество не е вариант в отношенията между Русия и Запада нито за нас, нито за тях“, подчерта руският министър.