Лавров: Убийството на руските граждани на борда на А321 е равносилно на нападение срещу страната

Убийството на руските граждани при терористичния акт, довел до катастрофата на самолет А321 над Синайския полуостров, е равносилно на нападение срещу Русия, Москва ще задейства всички мерки за защитата си, заяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

„Относно действията ни (за откриване и наказване на виновните за терористичния акт), както подчерта президентът Путин, те ще се основават на чл. 51 от Устава на ООН, който предполага правото на всяка държава на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на нападение срещу нея. Терористичният акт над Синайския полуостров е именно нападение срещу руските граждани, което е равносилно на нападение срещу държавата“, подчерта Лавров на пресконференция след срещата си с външния министър на Ливан Джебран Басил.

Лавров добави, че „правото на самоотбрана ще се реализира с всички достъпни средства – и политически, и военни, и по линия на специалните служби, разузнаването и така нататък“.

Някои страни по линия на спецслужбите вече откликнаха на молбата ни да помогнат в откриването на извършителите на терористичния акт на А321, заяви Лавров.

„Ние още вчера разпространихме нашия официален коментар от Департамента за информация и печат, в който съобщихме, че по искане на руския президент се обръщаме към правителствата на всички страни в света без изключение с молба да окажат съдействие в получаването на информация, която може да доведе до откриването на извършителите на терористичния акт и те да бъдат подведени под отговорност, – каза Лавров. – Що се отнася до отговорите, то на практика от всички столици вчера прозвучаха думи на солидарност, така че политическият отговор вече последва“.

„Що се касае до конкретния отговор във връзка с възможните улики, данни и информация за това къде се намират лицата, участващи в този терористичен акт, то такива отговори вече частично постъпват по линия на специалните служби, но тази информация не подлежи на публично оповестяване“, добави министърът.

Предложенията на Русия, САЩ и други страни относно това, кого да считат за терористи в Сирия в голяма степен съвпадат, а с окончателното съставяне на такъв списък ще се заеме Йордания, заяви още Лавров.

„Постигнатото във Виена споразумение предполага, че участниците в групата „Група за подкрепа на Сирия“ ще насочат съображенията си към това, кого те разглеждат като терористични организации, освен ИД и „Джебхат ан-Нусра“. Този процес ще бъде координиран от Йордания“.

„Ние сме предали своите подложения на партньорите ни доста отдавна, преди няколко седмици получихме предложенията от американските ни колеги и някои други и в голяма степен те съвпадат“, каза Лавров.