Лавров: Турция сама трябва да знае какво да направи след инцидента със Су-24

Турция сама трябва да разбира какво трябва да направи след инцидента със сваления от турските ВВС руски бомбардировач Су-24. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на брифинг след разговорите с кипърския си колега Йоанис Касулидис, предаде ТАСС.

„Не смятам да се изказвам по темата за това, какво трябва да прави Турция. Нашите турски колеги сами трябва да разбират какво трябва да направят. Мисля, че всички останали прекрасно разбират ситуацията, както и това как трябва да се постъпва в такива случаи“, каза министърът.

„Ясно е, че отношенията между Русия и Турция не могат да се развиват в тази ситуация на принципа business as usual,- продължи Лавров. – Разглеждаме тази акция на Турция като противоречаща на задачата за борба с тероризма“.

Зад атаката срещу руския самолет Су-24 може да се крие опит за прекратяване на политическия процес за разрешаването на кризата в Сирия, започнат във Виена, счита руският министър.

„Трудно е да се откъснем от впечатлението, че на някого много му се искаше да прекъсне политическия процес, започнат във Виена в рамките на „Групата за подкрепа на Сирия“ и да помогне на ислямистите да възцарят в САР и в региона“, каза той. Лавров добави, че Русия оценява „солидарността на Кипър във връзка с действията на Турция, която без каквито и да било основания свали руския бомбардировач, изпълняващ антитерористична мисия“.

Руският външен министър изрази готовност да се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу в рамките на заседанието на Съвета на външните министри на ОССЕ, което ще се проведе в Белград на 3-4 декември.

„Аз разговарях на следващия ден след това нарушаване на международното право (атаката срещу руския Су-24 – бел. ТАСС) с министъра на външните работи на Турция Чавушоглу и не чух от него нищо ново в сравнение с това, което турското ръководство заяви публично, оправдавайки неприемливата си престъпна акция. Сега турската страна настоятелно иска да бъде организирана среща очи в очи с министъра на външните работи на Турция в рамките на срещата на външните министри на ОССЕ в Белград, – каза той. – Ние няма да откажем тези контакти, ще чуем какво ще ни каже господин Чавушоглу“.

„Може да се появи нещо ново в сравнение с това, което бе изречено публично“, предположи Лавров.