Лавров: Турция може да е съгласувала със САЩ нападението срещу Су-24

Руският външен министър Сергей Лавров счита, че турските власти са могли да съгласуват със САЩ решението си да свалят руския бомбардировач Су-24 над сирийската територия, тъй като Турция влиза в състава на американската коалиция, предаде ТАСС.

„Турция формално се явява член на коалицията, създадена от САЩ, – каза той пред журналисти. – Освен задълженията, съдържащи се в руско-американския меморандум по линия на военните за избягване на инциденти във въздуха и за приемането на конкретните мерки, изброени в този меморандум, американците записаха в него, че той важи за всички участници (в коалицията), включително и на Турция. Но турците не са предприели каквито и да било от мерките, предвидени в този документ“.

Лавров отбеляза също, че освен руско-американският меморандум, съществува и вътрешна коалиционна дисциплина.

„Някои членове на коалицията, включително и тези, които предоставят свои бойни самолети за нанасяне на удари по територията на Ирак и Сирия, ни увериха, че понеже самолетите, които са на въоръжение на техните ВВС са американско производство, американците изискват преди да нанасят удари, да поискат съгласието на САЩ за такива действия, – съобщи руският министър. – Доколкото разбрах, нашият самолет е бил свален от американски F-16. Интересно, важи ли за Турция това изискване на американците участниците в коалицията да използват самолети, получени от САЩ, и ако се важи, интересно ми е, дали Турция е поискала разрешение от Съединените щати да вдигне във въздуха самолетите си и над сирийска територия да свали неидентифициран самолет над сирийската територия“.