Лавров: Турция и ИД водят тайни преговори

Турция и „Ислямска държава“ (ИД) водят тайни преговори и обсъждат нови варианти за контрабанда. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за вестник „Московский комсомолец“, предаде ТАСС.

„Много ни тревожи информацията, която постоянно постъпва публично и чрез закрити канали, за това, че турците конкретно планират или дори, може би, вече са започнали да усвояват част от сирийската територия под предлог, че създават палаткови лагери, за да акумулират сирийските бежанци, не позволявайки им да пресичат турската граница, където според тях, лагерите вече са препълнени“, отбеляза руският министър.

„От страна на Турция продължават разговорите за това да се създаде зона за сигурност на сирийска територия, свободна от ИД, – продължи Лавров. – Всички разбират, че става дума за участък от границата между две кюрдски анклави, съединението на силите на които Турция смята за абсолютно неприемливо, дори и само заради това, че то ще блокира възможността за Турция да снабдява терористите в Сирия и да получава от тях контрабандни стоки“.

„Имаме сведения, че ръководството на „Ислямска държава“ поддържа тайни контакти с турските власти,- отбеляза Лавров. – Те обсъждат варианти за действие в настоящите условия, когато ударите на нашите ВКС ограничават сериозно традиционните маршрути за контрабанда“.

По данни на РФ, „турците вече са обсъдили в НАТО замисъла си за създаване в Сирия на зона, свободна от ИД“.

„Това, разбира се, ще бъде нарушение на всички принципи на международното право и значително ще увеличи ескалацията“, подчерта Лавров.

Руският външен министър счита, че оглавяваната от САЩ коалиция няма да позволи на Турция да осъществи плановете си за пълномащабно нахлуване в Сирия.

„Не мисля, че това ще се случи, защото дребните провокации, които вече посочих, все пак не са пълномащабно нахлуване“, каза Лавро.

„Не смятам, че коалицията, оглавявана от американците, в която влиза и Турция, ще позволи подобни безразсъдни планове да се материализират“, подчерта руският министър.