Лавров Съвременният свят може да бъде само многополюсен

Украинската криза е следствие от стремежа на Запада да придвижи на изток разделителните линии в Европа, счита руският външен министър Сергей Лавров. При тези условия Русия е твърдо решена да отстоява своите интереси.

„Украинската криза е пряко следствие от опитите на нашите западни колеги да съхранят и придвижат на изток разделителните линии в евроатлантическото пространство. Ние сме против подобни опити, не искаме да се конфронтираме с никого“, каза Лавров пред членовете на младежката Обществена палата, предава „Интерфакс“.

Ще отстояваме твърдо своите национални интереси, ще се държим така, както смятаме за правилно и справедливо на основа на международното право, което уважаваме и се обявяваме за неговото спазване от всички държави без изключение“, подчерта той. „Считаме, че това е оптималният начин за гарантиране на националните интереси на Русия“, посочи министърът.

В същото време Лавров изрази надежда, че западните партньори ще осъзнаят скоро, че съвременният свят може да бъде само многополюсен. „Колкото по-рано го направят, толкова по-добре за развитието на цялата система от международни отношения в конструктивна, созидателна посока“, отбеляза той.