Лавров: Събитията в Турция не влияят върху действията на ВКС на РФ в Сирия

Въпросът за това, как събитията около турската база Инджирлик могат да повлияят върху терористичната операция в Сирия, следва да бъде изясняван в рамките на оглавяваната от САЩ коалиция. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Това е по-скоро тема, която трябва да се изясни в контекста на дейността на коалицията, която американците оглавяват“, каза Лавров. „Ние можем да отговорим за механизмите, които бяха създадени с наше участие, както и за условията, които съществуват за дейността на ВКС в Сирия“, добави той.

Руският министър заяви, че Русия призовава всички въпроси в Турция да бъдат решавани изключително в конституционен ред.

„Що се отнася до сегашното развитие на ситуацията в Турция, то тук е в сила в пълна степен позицията ни за необходимостта от решаване на всички въпроси изключително в конституционен ред“, подчерта Лавров.

„Събитията в Турция не влияят на действията на ВКС на РФ в Сирия“, добави руският министър.

По думите му, Москва усеща подкрепа от страна на Анкара по въпроса за връщането на руснаците, които напускат Турция след опита за държавен преврат.

„За Русия е важно това, че турският президент потвърди, че ще бъде направено всичко необходимо за гарантирането на сигурността на руските граждани. Сега, когато нашите туристи се връщат в родината си, ние усещаме пълно сътрудничество от страна на турските власти“, каза Лавров.