Лавров: Ситуацията с мелдония предизвиква много въпроси. Москва очаква обяснения от WADA

Русия очаква от Световната антидопингова агенция (WADA) обяснения относно обвиненията на руски спортисти в употребата на мелдоний. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия РЕН ТВ, предаде ТАСС.

„Ако трябва да бъдем сериозни, то, разбира се, много въпроси предизвиква последната ситуация, когато подобен порой от обвинения се изсипа върху водещите ни най-добри спортисти, – каза той. – При това, как този мелдоний след няколко десетилетия от обикновен препарат, който използват и спортисти, и хора със сърдечно-съдова недостатъчност, изведнъж бе обявен за допинг“.

Лавров посочи, че експертите, сред които и самият създател на препарата през последните дни „откровено и професионално обясняват, че това съвсем не е допинг, а обикновено средство за поддържане на организма, на основните му функции“. „Може би не му е провървяло на този мелдоний, че се е родил макар и Латвия, но в съветско време?, – попита руският министър. – Ако всичко това се беше случило след като Латвия стана част от така наречения „цивилизован“ свят, дали на мелдония би била отредена друга съдба? Не знам“.

Лавров отбеляза, че професионалните заключения по отношение на оправдаността на тази стъпка на WADA, които звучат днес, не получават никакъв отговор от страна на ръководството на организацията. „Смятам, че в отговор на професионалните въпроси трябва да последват професионални разяснения, – подчерта министърът. – Може би, ръководството на WADA има основателни причини, които не са известни нито на нас, нито на научната и експертната общност. Но в такъв случай тези причини трябва да бъдат изложени“.