Лавров: Ситуацията в Донбас напомня подготовка за бойни действия

Русия е обезпокоена във връзка с изострянето на ситуацията в Донбас, която напомня подготовка към пълномащабни бойни действия, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Ситуацията на фронтовете предизвиква тревога, вече може да се говори не за линия на съприкосновение, за съжаление, а за фронт“, заяви Лавров на пресконференция след преговорите с иранския му колега Мохамад Джавад Зариф.

Министърът припомни, че страните отдавна се готвеха да подпишат споразумение за оттегляне на въоръжението с калибър под 100 мм и демилитаризирането на Широкино, което можеше да спомогне за понижаването на напрежението. Това обаче, не се случи заради позицията на Киев.

„Тревожи ни развитието на събитията през последните дни, които силно напомнят подготовка за поредни бойни действия“, заяви Лавров.

По-рано представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин съобщи, че украинската армия изпраща към линията на съприкосновение стотици танкове и над хиляда единици бронирана техника.

„През деня се наблюдаваше повишена активност на украинските военни за струпване на огневи средства с калибър над 100 мм на линията за разграничаване на страните в нарушение на Минските споразумения, които украинската страна сама подписа“, заяви Басурин, цитиран от РИА Новости.

„В сектор „С“ групировката на противника наброява до 22 батальона. В нейния състав влизат: до 130 единици танкове, до 950 единици бронирана техника, до 290 единици полеви артилерийски оръдия и миномети, до 35 единици РСЗО“, уточни той.

По думите на представителя на опълчението на ДНР, в сектор „Б“ групировката на ВСУ наброява до 26 батальона, като „в състава им влизат: до 230 единици танкове, 830 единици бронирана техника, до 360 единици полеви артилерийски оръдия и миномети, до 75 единици РСЗО“.

В сектор „М“ групировката на силите на ВСУ се състои от близо 20 батальона, в чиито състав, по думите на Басурин, влизат до 75 танка, 545 единици бронирана техника, до 180 единици полеви артилерийски оръдия и миномети, до 22 единици РСЗО.

През нощта на 16 срещу 17 август украинските военни са обстреляли четири квартала в Донецк, като три от тях са били подложени на масиран обстрел, в резултат на който са загинали двама мирни жители, а трима души са били ранени. Разрушени и повредени са 42 жилищни сгради, съобщиха от кметството на Донецк, цитирани от Донецката информационна агенция.

ВСУ също така са подложили на обстрел и централния Ленински квартал на Донецк. Според информация на местни жители, няколко снаряда са се взривили в района на телевизионния център в града. Украинската армия е стреляла с тежка артилерия, като взривната вълна е изпотрошила прозорците на редица жилищни сгради.

Близо 1300 души са станали жертви на обстрелите от страна на украинската армия на територията на Донецката народна република (ДНР), заявиха от управлението на упълномощения по правата на човека на ДНР.

„От началото на 2015 г. са загинали 1287 души, сред които 1088 мъже и 199 жени“, съобщиха от там.

От управлението на омбудсмана, позовавайки се на данни на Центъра за спешна медицинска помощ в ДНР, съобщиха също, че от 1 януари в републиката в боевете са загинали на 1100 души.

Това се съобщава в ежемесечният доклад на Управлението на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

„Общо от средата на април 2014 г. до 27 юли 2015 г. в зоната на конфликта в източната част на Украйна са загинали 6832 души, 17087 са ранени“, се казва в доклада.

В същото време в препратката към документа се отбелязва, че тези данни се базират на официалните доклади на мисията на ООН за правата на човека в Украйна и Световната здравна  организация (СЗО). В частност, СЗО предполага, че броят на жертвите в зоната на конфликта е много по-голям от този, посочен в доклада на ООН.