Лавров: САЩ се държат несериозно и детски, отказвайки военна координация с РФ в Сирия

САЩ, отказвайки координация с РФ по военните въпроси в Сирия, се държат несериозно и детски. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на годишната си пресконференция, предаде ТАСС.

„В телефонен разговор за междусирийските преговори Джон Кери казваше, че трябва да се направят някои жестове, защото опозицията в Ер-Рияд няма да отиде никъде, „докато ги бомбардират за нищо“, – каза той. – Ние предлагахме на САЩ създадем ежедневна координация, но отговор нямаше. А после те казват: „Ето, бомбардирате не тази“. Объркан съм, това е несериозен, детски разговор. Ние потвърдихме, че предложенията ни за ежедневна координация остават в сила, и такава трябва да се създаде, а не просто да се изпълняват процедури за избягване на инциденти“.

„Нашите ВКС проверяват целите в Сирия неведнъж, за да се убедят, че там няма цивилни граждани, – отбеляза Лавров. – Ако вземем международното право, то там Женевските конвенции и протоколи към тях не допускат използването на сила върху обекти, където може да има цивилно население. Ако такива планове на САЩ („за допустимия брой жертви сред цивилното население“ – бел. ТАСС) имат място, то това е нарушение на нормите на международното хуманитарно право“.

„Не съм убеден, че САЩ участват в тези документи, както и в редица други. Съществуват много претенции към тази страна за използването на нормите на международното право“, подчерта Лавров.

„По време на война се случва всичко, но нашето министерство на отбраната пределно открито разказва за операциите си в Сирия, – каза министърът. – Но на нас нито веднъж не ни представиха каквито и да било доказателства“.