Лавров: Руско-китайските отношения са в период на възход

Период на небивал подем преживават руско-китайските отношения, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на среща с китайския си колега Ван И. Шефът на руската дипломация е в Пекин за срещата на външните министри на Русия, Индия и Китай, предаде ТАСС.

Според Лавров този формат запазва своята актуалност и дори има по-голямо значение в сегашните условия. „Ние подкрепяме дневния ред на заседанието. Експертите подготвиха наситена декларация и аз съм уверен, че днес ще можем да я одобрим. Нашите отношения преживяват период на небивал подем,“ подчерта Лавров.

Той се надява, че всички двустранни въпроси ще бъдат придвижени. На свой ред китайският му колега нарече Лавров „отдавнашен другар“, подчертавайки, че председателят на КНР придава голямо значение на взаимодействието с Русия и специално ще намери време за среща с руския външен министър.

„През изминалата година двете ни страни положиха големи усилия за реализиране на договореностите, постигнати между ръководителите на нашите страни“, добави Ван И.