Лавров: руските инвестиции в България са 2 млрд. долара

Обемът на руски корпоративни капиталовложения в българската икономика през последните 10 години доближи до 2 млрд. долара.

Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. По думите му, руско-българските отношения се характеризират с ползотворно взаимодействие в различни области. Успешно се развиват търговско-икономическите връзки. През 2013 година стокооборотът между нашите страни беше 2,9 млрд. долара“.

Като примери за тези инвестиции министър Лавров посочва мащабната модернизация на най-големия на Балканите нефтохимически комбинат на руската нефтена компания „Лукойл“ в Бургас, предприятие, което дава около 25 % от общия обем на данъчните постъпления в българския бюджет, санаториално-оздравителния комплекс „Камчия“ на Правителството на Москва, веригата бензиностанции „Газпром Нефт“ и др.

Сергей Лавров смята, че когато се говори за икономическо двустранно сътрудничество, не трябва да се забравят и инвестициите, направени от граждани на двете страни и, че „повече от 300 хиляди руснаци придобиха недвижими имоти на територията на България на обща сума от порядъка на 4-5 млрд. долара“.

„За истинския интерес на руснаците към България свидетелства и запазващата се тенденция към увеличаване на туристическия поток – миналата година страната ви са посетили 680 хиляди наши граждани“, посочва руският министър на външните работи.

„В днешната Европа няма противостоящи военно-политически блокове. Логиката на блоковата конфронтация, геополитически игри с нулеви резултати е част от архаичния идеологически багаж на „Студената война” и в днешния свят е контрапродуктивна. Убедително свидетелство за това са, в частност, събитията в Украйна и около нея“, коментира още министърът на външните работи на Руската Федерация.

Според него все по-очевидно е, че благополучието на Европа може да се постигне само и единствено с обединяване на усилията.

„Най-важните ориентири в тази работа са обезпечаване на равна и неделима сигурност за всички, опиране върху международното право, укрепване на централната роля на ООН. Най-важното значение имат принципите на уважението на суверенитета на държавите, ненамеса във вътрешните им работи, което означава неприемливостта на опитите за насърчаване на антидържавни преврати, на разколебаване на вътрешнополитическата стабилност“, смята министър Лавров.

Зад всички перипетии на историята на руско-българските отношения е важно да се вижда главното – дълбоката взаимна симпатия между двата братски народа”, смята още той.

Той смята, че „особеният характер на руско-българските връзки до голяма степен е обусловен от цивилизационната близост на нашите народи, общността на славянските корени, богатото духовно и културно наследство”.

Като примери за общността на корените и богатото духовно и културно наследство министър Лавров припомня част от имената на светците, просветителите, книжовниците, държавниците и пълководците, които и днес се почитат и уважават и от българи и от руснаци – Светите братя Кирил и Методий, митрополит Московски Киприан и митрополит Търновски Климент, генерал М.Д. Скобелев и граф Н.П.Игнатиев.

Неопровержимо доказателство за уникалните традиции на приятелство са и паметниците на Героите на Плевен в центъра на Москва и монументът на Цар Освободител и храм-паметникът „Св. Александър Невски” в центъра на София.

„Сигурен съм, че тази обща историческа памет трябва да я пазим грижливо и да предаваме на бъдещите поколения, като осигуряваме устойчивост и постъпателно развитие на равноправното и взаимноизгодно руско-българско сътрудничество за благото на нашите страни и народи”, заявява пред „Фокус” министър Сергей Лавров.

В интервюто си той припомня и част от инструкцията до руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков – Корсаков от април 1878 г., в която се казва: „Задачата на Русия… е не да разрушава, а да създава, не да поражда вражда в населението, а да сближава и примирява всички негови елементи“, посочва Сергей Лавров.