Лавров: Русия ще се бори с „нарколибералните идеи“

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Русия ще се бори в ООН с желаещите да отстояват тезата за полезността на леките наркотици, предаде агенция ТАСС, цитирана от Газета.ru във вторник (30 август).

„Има немалко желаещи (в ООН) да издигат нарколибералните идеи и да размиват съществуващата в момента система, опитвайки се да отстояват тезата за това, че леките наркотици са полезни не само за рекреакцията, но и постепенното извеждане на наркомависимите от опасното състояние, както и за това, пациентите по-леко да се справят с други болести. Борим се за това, нормите, които отразяват безкомпромисния подход в разрешаването на проблема с наркотиците, да не се размиват“, заяви Лавров.

Министърът допълни, че в борбата с наркоманията много повече помагат спортът, общуването в колектив, новите срещи и обмяната на опит.

През юни главният нарколог на Министерството на здравеопазването, директорът на Московския научно-практически център за наркология Евгений Брюн заяви, че в Русия е стартирана програма за предотвратяване на смъртността от предозиране при хероиновите наркомани.

Източник: Руски дневник