Лавров: Русия смята да развива сътрудничеството с Туркменистан в борбата срещу тероризма и наркотрафика

Русия смята да развива и укрепва сътрудничеството с Туркменистан по международните и двустранните въпроси. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на среща с туркменистанския президент Гурбангули Бердимухамедов, предаде ТАСС.

„Руският лидер Владимир Путин ви предава топли пожелания, с удоволствие си спомня за вашата среща в Техеран в края на ноември и с нетърпение очаква нов контакт“, каза Лавров, обръщайки се към Бердимухамедов.

„Заинтересовани сме в координиране на нашите действия по въпроси, свързани с пресичането на терористичната заплаха, наркотрафика и проявите на организирана престъпност“, подчерта руският министър.

Русия и Туркменистан са обсъдили също така и въпросите за сътрудничеството по централноазиатския проблем, в частност, Афганистан.

Както отбеляза руският външен министър, „ние имаме единна позиция за необходимостта от политическо разрешаване на проблемите, които остават в Афганистан, за да бъде регионът ни регион на мир и добросъседство“.

По думите на Лавров, обсъдено е било и сътрудничеството между двете страни в ООН и други международни структури. „По голяма част от въпросите позициите ни съвпадат, включително и по инициативите, които Русия и Туркменистан насърчават в международната общност“, потвърди той.