Лавров: Русия разполага с информация, че САЩ знаят позициите на ИД, но не ги бомбардират

Москва  разполага с информация, че САЩ знаят конкретните места на позициите на „Ислямска държава“, но не издават заповед за нанасяне на удари. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в програмата „Неделно време“ на „Първи канал“ на руската телевизия, съобщи ТАСС.

„Нашите американски партньори или първоначално не много обмислено са създавали своята коалиция, или са я замислили по такъв начин, че тя има цели, различни от заявените, – обърна внимание той. – Коалицията е създавана много спонтанно: буквално за няколко дни е било обявено, че в нея влизат редица страни, че са започнали някакви удари“.

„Има още нещо в задачите на тази коалиция“

„Когато анализираш работата на авиацията на влизащите в тази коалиция страни, то се създава странно впечатление.

Понякога се прокрадва мисълта, че покрай заявената цел – борбата срещу „Ислямска държава“ – има и още нещо в задачите на тази коалиция“, отбеляза руският външен министър.

„Надявам се, няма да подведа никого, като кажа, че някои наши колеги от влизащите в коалицията страни казват, че разполагат с информация за това, къде конкретно и на какви позиции се намират едни или други подразделения на ИД, а командващият коалицията (естествено, САЩ) не дава съгласието си за нанасяне на удари, – поясни Лавров. – Не искам да правя някакви изводи – не се знае с какви оценки, информация и висши съображения разполага командващият и вероятно, другите не разполагат, но такива сигнали постъпват“.