Лавров: Русия попадна под ударите на Запада като най-активен изразител на самостоятелна гледна точка

Русия попадна под ударите на западните страни заради това,  че изразява самостоятелна гледна точка. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за списание MGIMO Journal по случай 70-тата годишнина от основаването на Московския държавен институт за международни отношения, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според Лавров, през последната четвърт на века „ние с партньорите в Евроатлантиката провеждахме разговори за изграждането на стратегически отношения, създавахме съвместни структури, предназначени за улесняването им, приемахме политически декларации с призиви за формирането на общо пространство за мир, сигурност и стабилност”.

„Но докато западните партньори насърчаваха своята програма, игнорирайки до голяма степен интересите на Русия, разширяваха НАТО, като цяло водеха нещата към това, да преместят контролираното от тях геополитическо пространство  в близост до руската граница”, подчерта Лавров.

Според него, създава се впечатлението, че Русия „е попаднала под ударите като най-активен в света изразител на самостоятелна гледна точка, считаща независимата политика за свое естествено право”.

Случващото се в Украйна се превърна в кулминация на курса за сдържане, който Западът осъществяваше по отношение на Русия в продължение на много години, смята руският министър. „Навикът да не се възприемат руснаците като свои присъства в Западна Европа от столетия, и въпреки това, в продължение на най-малко трите последни века ние сме неразделна част от европейската култура и политика”, убеден е Лавров.

Отказът от взаимодействие в борбата с глобалните предизвикателства не е вариант в отношенията между Русия и Запада, счита още министърът. „Въпреки неприятелските действия от страна на западните партньори, ние както преди сме против примитивните схеми за пряка конфронтация между Русия и Запада. Русия е готова да продължи да носи конструктивен принос за разрешаването на трансграничните проблеми, разбира се, на базата на взаимното уважение и справедливост”, заяви Лавров.

Той подчерта, че само чрез колективни усилия „може да се организира ефективно противодействие на такива предизвикателства като тероризма, наркотиците, разпространението на оръжия за масово унищожение, незаконната миграция, изменението на климата и много други.“

„Не може постоянно бъде регулирано международното право от едностранните планове на някого, да се подронва авторитета на Съвета за сигурност на ООН с недобросъвестната интерпретация на неговите решения. Отношенията трябва да бъдат честни, в съответствие с международното право, преди всичко с Хартата на ООН, в съвкупността от нейните норми и принципи”, призова министърът.