Лавров: Русия никога не е била инициатор на спирането на проекта „Южен поток“

Украинският транзит на газ в Европа е ненадежден, и в ЕС разбират необходимостта от преки доставки на руски въглеводороди, заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

Коментирайки проблема, свързан с прекратяването на реализацията на проекта „Южен поток“, той отбеляза, че Русия „никога не е била инициатор на съкращаването на търговско-икономическото и всякакво друго сътрудничество с България“.

През декември 2014 г. заради неконструктивната позиция на ЕС Русия обяви отказа си от строителството на „Южен поток“, припомня РИА Новости.

„Южен поток“, както заяви българският премиер Бойко Борисов, не е позволил да бъде построен ЕС, а именно Брюксел. Искам все пак да се види разликата между Евросъюза и Брюксел. Има Еврокомисия, която се състои от еврокомисари – бюрократична структура, която като всяка бюрократична структура, иска да се утвърди. И много често ние виждаме как страните-членки на ЕС започват да изразяват все по-голямо и по-голямо недоволство от стъпките, които предприема Еврокомисията без съгласието на страните-членки“, каза Лавров по време на годишната си пресконференция.

„Ние не можехме да очакваме промяна на настроението в Брюксел по отношение на „Южен поток“ и започнахме да търсим алтернатива, защото на Европа й е нужен руски газ. Украинският транзит е ненадежден, можете да се убеждавате в това ежедневно. Нашите украински съседи всеки ден правят изявления: че ще повишат цената на транзита 10 пъти, макар цената да е обозначена в договора и др.“, отбеляза Лавров.

„Открит бе вариантът „Северен поток -2“, макар това да можеше да бъде „Южен поток“, ако Еврокомисията мислеше малко не за геополитическите игри, а за това, как да направи работата си честно и да гарантира по-надеждно енергийната сигурност на Евросъюза“, добави Лавров.