Лавров: Русия не претендира за монопол над постсъветското пространство

Русия не претендира за монопол над постсъветското пространство и признава съседите да имат своя собствена външна политика. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред депутатите в горната камара на руския парламент, цитиран от руски медии.

„Нямаме монопол върху дейностите в това пространство. Признаваме правото на нашите съседи, преди съветски републики, а сега суверенни държави, да водят многостранни външни политики“, подчерта той ,пише news.bg

По думите му визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Сочи миналата седмица показва нуждата Москва и Вашингтон да избягват стъпки, които могат да навредят на двустранните отношения.

Въпреки че НАТО потвърди готовността си да сътрудничи с руските военни органи, не са отправени практически предложения по въпроса, коментира той вчерашната си среща с шефа на Алианса Йенс Столтенберг.

„В действителност всичко опря до това: ето няколко телефонни номера, можете да ги използвате, ако имате нужда. За съжаление, когато генералният секретар на НАТО потвърди своята готовност за развиване на контакти, особено между военните структури, той не можа да излезе с някаква практическа форма на такова сътрудничество“, добави той.

Според него реакцията на НАТО за украинската криза е неадекватна.

„Реакцията на НАТО за украинската криза и за избора на народа на Крим, разбира се, беше неадекватна и показва, че мисленето от Студената война за съжаление не е изоставено. Не сме получили отговори НАТО как се чувства относно нарушаването на международното право чрез поддържане на въоръжен преврат“, каза още руският топ дипломат.

Той е убеден, че присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС е безперспективно. Това, по думите му, се потвърждава от контактите на Русия с европейските държави.