Лавров: Русия не е обсъждала и няма да обсъжда критериите за отмяна на санкциите

Русия не е обсъждала и не смята да обсъжда критериите за вдигане на санкциите, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

„Що се отнася до бъдещето на тези рестрикции, то този въпрос трябва да бъде зададен на тези, които бяха инициатори на въвеждането им. Ние не сме обсъждали и няма да обсъждаме каквито и да било условия или критерии за премахване на ограничителните мерки“, каза руският министър в интервю за унгарския вестник Magyar Nemzet.

По думите на Лавров, „Европейският съюз постави изпълнението на Минските споразумения като условие за отмяна на санкциите“. „Такова обвързване е абсурдно, защото нашата държава, както в известно, не е страна в конфликта в Украйна. Подобно поставяне на въпроса само поощрява Киев безнаказано да саботира реализирането на Минските споразумения. Оказва се, че връзките между РФ и ЕС се превърнаха в заложник на безотговорната политика на украинските власти“, каза Лавров.

Той отбеляза, че Русия се опитва „да обясни на партньорите си пагубността на тази логика и неуместността на създалата се ситуация“. „Съдейки по контактите ни с европейските страни, все повече партньори осъзнават пагубността от конфронтацията в областта на санкциите“, каза руският министър.

Лавров посочи, че „някои, включително и унгарските ни приятели, казват направо, че тази неприятна страница трябва по-бързо да бъде затворена“.

„За съжаление, засега това не се получава“, заяви руският външен министър.