Лавров: Русия има доказателства, че Украйна е планирала диверсията в Крим

Москва разполага с неопровержими доказателства, че Украйна отдавна е планирала диверсията за дестабилизиране на обстановката в Крим, заяви в понеделник (15 август) руският външен министър след среща с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, предаде „Взгляд“, цитиран от Руски дневник

„В допълнение към това, което виждате по телевизията, имаме неопровержими доказателства, че това бе диверсия, планирана отдавна по линия на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната с цел да се дестабилизира обстановката в руски Крим“, подчерта Лавров, цитиран от ТАСС.

Той допълни, че събитието е оказало влияние върху перспективите за възобновяване на преговорите по Украйна в нормандския формат. „Оценихме и перспективите и възможностите за възобновяване на диалога в нормандския формат, на който, както знаете, не може да не окаже влияние диверсията в Крим неотдавна, в резултат на която загинаха руски военнослужещи“, каза Лавров.

Той съобщи още, че с Щайнмайер са обсъдили обстановката в Украйна и изпълнението на минските споразумение – както в частта за гарантиране на сигурността в региона, така и по отношения на политическия процес и политическите реформи.