Лавров: Разрешаването на кризата с мигрантите е възможно единствено по пътя на отстраняването на причините

За разрешаването на проблема с мигрантската криза в Европа е необходимо да бъде разработен комплексен подход с участието на съответните структури на ООН, както и на Международната организация по миграция. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в рамките на сесията на Съвета на ООН по правата на човека, предаде ТАСС.

„Залялата Европа мигрантска криза се превърна в още едно пагубно последствие от авантюристичния курс на принудителното преустройство на Близкия изток и Северна Африка. Тя се задълбочава поради липсата на ясна единна позиция в Евросъюза, едни членове на който рекламират либералната си политика по отношение на мигрантите и по този начин допълнително предизвикват нови (миграционни) вълни в Европа, а други се оказват първи на пътя на тези вълни и се опитват да се оградят с огради и стени. В резултат на това отчаяните хора, спасяващи се от конфликти и войни, вместо обещания комфортен живот, попадат в нова беда, подлагат се на нехуманно, понякога дори насилствено отношение, пример за което можем да видим ежедневно, включително и по телевизията“, посочи руският външен министър.

Той отбеляза, че „с подобни методи проблемът няма да бъде разрешен“. „Ясно е, че едва ли ще се наложи да се разчита на Евросъюза, още повече, че кризата засяга много страни, които не влизат в ЕС, но изпитват върху себе си негативните последствия от действията или бездействията на неговите страни-членки, – продължи Лавров. – Мисля, че би било целесъобразно привличането в изработването на комплексен подход на съответните структури на ООН, както и на Международната организация по миграцията“.

Според руският външен министър „най-важното е да се работи върху отстраняването на причините за кризата с мигрантите и бежанците, което предполага скорошното разрешаване на конфликтите в Сирия, Либия и Йемен и стабилизацията в Ирак и Афганистан и разбира се, справедливото решаване на палестинския проблем“.