Лавров разказа как САЩ са опитвали да вербуват руски дипломати

През последните няколко години активността на опитите да се вербуват руски дипломати в САЩ нараства. Това заяви на голямата си годишна пресконференция във вторник (17 януари) руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА „Новости“.

„Ако говорим за подходите за вербуване, не сме огласявали пълната статистика по този въпрос. Но напоследък, през последните няколко години, особено по време на втория мандат на администрацията (на президента на САЩ Барак– бел. ред.) Обама, тази неприятелска активност спрямо нашите дипломати нараства“, каза Лавров.

Като пример той посочи инцидент от април миналата година, когато американските спецслужби предложили сътрудничество на съветник на руския посланик във Вашингтон. Лавров разказа и за опит на САЩ да вербуват друг високопоставен дипломат, като оставили в колата му $10 000.

„Парите бяха осчетоводени от нашите счетоводители и в момента работят за благото на руската държава, ако някой се интересува“, допълни Лавров.

Преди дни говорителят на руското външнополитическо ведомство Мария Захарова също разказа за опит на американското разузнаване отпреди няколко години да вербува руски дипломати, включително служител, който купувал лекарства за лечението на покойния бивш премиер на Русия Евгений Примаков.