Лавров призова за мерки срещу двойните стандарти и промени в ООН

Заседанието на Съвета за сигурност в ООН, посветено на 70-годишнината от Победата над фашизма, се състоя в Ню Йорк, съобщи ТАСС.  Точно преди 70 години през 1945 година бе приет Уставът на Световната организация. Как да се направи така, че неговите принципи да се спазват и в наше време? Тази тема се обсъждаше особено бурно на откритите дебати.

Руската делегация  оглавена от министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров повдигна въпрос за приемане на мерки за избавяне от двойните стандарти в световната политика.

Незабавно трябва да се предприемат решителни мерки за избавяне от двойните стандарти в световната политика, връщане на ролята на Съвета за сигурност на ООН на водещ орган по съгласуване на колективния подход, опиращ се на уважаване на културно-цивилизационното многообразие на съвременния свят, заяви той на открит дебат в Съвета за сигурност на ООН по въпросите за поддържане на международния мир и сигурност.

Лавров предупреди, че съветът се превръща в арена на пропагандистко противопоставяне, а в същото време изоставя процеса по намиране на ключови международни решения.

Време е да се отговори на въпроса: Искаме ли действително да разглеждаме Съвета за сигурност на ООН като ефективен и влиятелен инструмент за поддържане на мира и сигурността, или сме готови да допуснем да се превърне в арена на пропагандистко противопоставяне, което ще доведе до изключване на съвета от процеса по намиране на ключови международни решения, попита той.

По думите на Лавров това неизбежно ще доведе до негативно влияние на международно и регионално ниво.  Русия предлага обновяване на ръководството (справочник) на ООН по мирно разрешаване на спорове между държави, обяви руският дипломат.

В началото на 90-те години на XX век секретариатът подготви справочник за мирно разрешаване на спорове между държави. Може би е време да се актуализира тази публикация, добави той.

Сергей Лавров предложи да се засили положението на декларациите на ООН за недопускане поддържането на държавен преврат.