Лавров привика бг-посланика за кандидата ни за ООН

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е поканил на разговор посланика на България в Москва Бойко Коцев. Обсъдени са ”отделни аспекти от дейността на ООН”. Това се казва в лаконично съобщение на сайта на руското министерство.
Съобщението за разговора е продължение на интригата за евентуалната замяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с еврокомисаря Кристалина Георгиев. Вчера говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова обяви, че германският канцлер Ангела Меркел е поискала подкрепа от президента Владимир Путин за нова кандидатура, но не я е получила.

Спекулациите около номинацията на България се засилиха, след като преди ден източници от правителството коментираха, че е в следващите дни е възможно номинирането на вицепрезидента на Еврокомисията Кристалина Георгиева за най-високия пост в световната организация, но още не е открита подходящата формула. Самата Кристалина Георгиева никога досега не е потвърждавала официално, че обмисля да се кандидатира.