Лавров предлага разсекретяване споразумението със САЩ за Сирия

Има разминаване между думите на Джон Кери и действията на коалицията, казва руският външен министър

Русия иска споразумението за примирието в Сирия, което беше сключено със САЩ на 9 септември, да бъде разсекретено и публикувано. Това стана ясно от думите на първия дипломат на Москва Сергей Лавров. „За да няма съмнения за това как ще изпълняваме договореното във вида, в който то е записано в споразумението, ние предложихме то да бъде оповестено публично, а не да се пази в тайна, както искаха нашите американски партньори. Нямаме какво да крием, всичко, написано там, е предмет на постигнато съгласие”, казва той, цитиран от „Интерфакс”. Той допълва и че Москва ще настоява документът да бъде публикуван, както и да се одобри от Съвета за сигурност на ООН без каквито и да било изменения.

Лавров окачестви като „странни” изказванията на говорителя на Белия дом Джош Ърнест, който оповести, че властите в САЩ изпитват съмнения , че руската страна ще изпълнява условията по сделката.

Първият дипломат на Москва обръща внимание и на опитите да се съкрати списъкът с терористичните организации в Сирия. Той дава пример с групировката „Джебхат ан Нусра”, която е забранена в Русия, но някои от участниците в процесите в Близкия Изток и Северна Африка разглеждат като сила, която трябва да бъде запазена, за да може по-късно да се използва при смяната на режима в Дамаск. Лавров допълва и че е повдигнал въпроса по време на разговорите си с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който гу е уверил, че Вашингтон не планира да изключва „Джебхат ан Нусра” от целите на ударите на американската и коалиционната авиация и тя не попада в тези, които американците възнамеряват да покровителстват.

„Това трябва да бъде предмет на много сериозни разговори с нашите американски партньори. Защото, както вече отбелязах, няма основания да не вярвам на Джон Кери. Но в същото време ние виждаме как коалицията с не особено голям ентусиазъм „работи” по позициите на „Джебхат ан Нусра”. Затова смятам, че онези хора във Вашингтон, които отговарят за военната част от процесите в Сирия, биха могли да предоставят повече информация”, казва още Лавров.

Източник: inews.bg