Лавров посъветва гостите «отдалеко» да стоят далеч от Близкия Изток

Русия подкрепя водещата роля на държавите в Африка и Близкия Изток за урегулирането на регионалните проблеми, заяви по-рано днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, след срещата със суданския му колега Али Ахмед Карти, съобщи ТАСС.

Ние подкрепяме водещата роля на африканските страни в решаването на онези проблеми, с които се сблъскват държавите от този регион. Когато неканени гости поемат главна роля, това води до трагедия и разпад на една държава. Именно на това сме станали свидетели в Ирак, Либия, а сега същото се опитват да направят и в Сирия», отбеляза Лавров.

«Днес на срещата на стратегическия форум «Русия – Лига на арабските държави», се надявам подробно да обсъдим това, как да не позволим на никого да пречи на страните от Близкия Изток и Северна Африка, за да могат те сами да се разпореждат със съдбата си, да запазят суверенитета си и териториалната цялост», поясни руският външен министър.

По думите на Лавров, Русия и Судан планират в близко бъдещ да активират военно-техническо сътрудничество.

«Съществуват конкретни планове за активиране на военно-техническо сътрудничество, което ще се развива без нанасяне на какъв-то и да било ущърб в субрегиона, както и напълно да съответства на международните норми и задължения на Русия и Судан», подчерта руският дипломат №1.