Лавров поиска да се покажат снарядите, уцелили конвоя на ООН в Сирия

Руският външен министър Сергей Лавров в събота (24 септември) заяви, че за да се проведе обективно разследване на нападението срещу хуманитарния конвой в Сирия трябва да се покажат снарядите, с които е обстрелван, предаде газета.ру. „Най-простият начин и първата необходима стъпка е да се покажат снарядите, които са попаднали в този конвой“, каза дипломатът.

Според него по боеприпасите „може да се разбере всичко“. Лавров поясни, че това трябва да е първият етап от разследването.

„Днес не от никого не чух думи в подкрепа на вече прозувачлите в местната преса обвинения по наш адрес или по адрес на сирийските ВВС“, каза Лавров в предаването „Вести в събота“.

В сряда държавният секретар на САЩ Джон Кери поиска от Русия и Сирия да спрат полетите в северната част на арабската страна, след като бе обстрелян хуманитарен конвой на ООН.

От руското министерство на отбраната казаха, че разполагат с данни, които потвърждават еднозначно наличието на безпилотен самолет Predator на САЩ в района на хуманитарния конвой в Алепона 19 септември.

В петък Лавров направи изказване пред Генералната асамблея на ООН, в което остро разкритикува „едностранните авантюри в обход на ООН и геополитическите експерименти“. „В съвременния свят не бива да се ръководим от философията на антигероите на „Фермата на животните“ на Джордж Оруел., където всички са равни, но някои са по-равни“. „В 21 век е просто неприлично да се поучават всички подред, докато си оставяш правото и на допинг, и на едностранни авантюри в обход на ООН, и на геополитически експериментис цената на милиони човешки животи, и на екстериториални шантажи срещу всички, включително близките си съюзници“, каза Лавров, цитиран от РИА „Новости“.

В същата реч той каза още, че цялата информация за споразумението между Русия и САЩ за Сирия ще бъдат публикувани, предаде Интерфакс. „Не знам защо нашите американски колеги избягват това“, допълни той.

Източник: Руски дневник