Лавров: Няма я вече Русия от 1990-те, винаги казваща „Да”

Москва ще провежда диалог със Запада паралелно с развиването на отношенията с АТР (Азиатско-тихоокеанския регион), Латинска Америка и Африка. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. „Известия”.

„Опитът да реализираме своята, както те (Западът) смятат, „победа” в студената война се наложи заради това, че Западът видимо се разстрои, когато разбра, че Русия от 90-те години вече я няма, тази, която на практика винаги казваше „Да” и не се опитваше да отстоява интересите си, мислейки, че съюзът със Запада ще реши едва ли не всички наши проблеми”, отбеляза Лавров.

„Това бе аномалия, абсолютно неадекватна история, предназначението на Русия в света и необходимостта от осигуряването на равноправен справедлив диалог по въпросите, представляващи за нас законен интерес,- продължи министърът. – Когато ние започнахме да отстояваме легитимните си права на международната арена, сигурно някой е решил: „Каква е причината, нали на всички стана ясно, а руснаците няма да се успокоят”. Това е лошо”.

Според Лавров това са „рецидиви от имперското мислене”, което „е особено печално на фона на нашите многократни инициативи, насочени към намирането на баланс на интересите”.

„Нали ние на никого не налагаме своите интереси и сме готови на компромис, защото признаваме законните интереси на нашите партньори, които не излизат извън рамките на международното право, – подчерта още министърът. – Същото правим и ние: никога не влагаме умисли, оправдани от нашите интереси, нарушаващи международното право. Не, ние това също не правим”.

„Ако все пак нашите партньори бяха малко по-прагматични, по-насочени към създаването на конструктивен диалог, а не към налагането на своите ценности и интереси в ущърб на интересите и ценностите на Русия, биха могли да бъдат избегнати много трудности в отношенията ни”, убеден е Лавров.

Министърът упрекна Запада в това, че отказва да съгласува разбираемите правила на играта в Евроатлантика.

„Всичко започна след разпадането на СССР, изчезването на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ, когато нашите западни партньори пропуснаха историческия шанс да осигурят в Европа истинска равна и неделима сигурност, единно хуманитарно и икономическо пространство, – отбеляза Лавров. – Ако тогава бе поет курсът на превръщане на ОССЕ в истинска организация със свой устав и фиксирани в него юридически гаранции за сигурност на всички членове на организацията, всичко можеше да бъде по друг начин”.

„Вместо да направят ОССЕ нормална организация, която наистина да се превърне в организация за сигурност, осигурявайки безопасността на всички, нашите западни колеги поеха по пътя на безсмисленото, безгранично разширяване на НАТО, като ни показаха, че юридически гаранции за сигурност могат да получат само тези, които влязат в Северноатлантическия алианс, – продължи министърът. – Отхвърлено бе нашето предложение за сключване на договор за евробезопасност, даващ възможност да осигурим юридически своята сигурност и да получим съответните гаранции, като тази възможност е за всички страни, влизащи в НАТО и ОДКС и запазили военно-политически неутралитет”.