Лавров: Каним всички заинтересовани да се присъединят към работата на информационния център в Багдад

Москва кани всички заинтересовани страни да се присъединят към работата на наскоро създадения Информационен център в Багдад. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция, цитиран от руски медии, съобщава news.ibox.bg.

Русия също е готова да прегледа предложението за създаване на нови координационни центрове за борба срещу „Ислямска държава“ в Близкия изток и Северна Африка, поясни той.

„Ние каним, както знаете, всички заинтересовани колеги да се присъединят към работата на информационния център, който създадохме в Багдад с правителствата на Ирак, Сирия и Иран. Готови сме да проверим други райони в региона, където подобни координационни центрове могат да бъдат създадени, но не само с участието на тези страни, но също и на други държави в Близкия изток и Северна Африка“, сподели Лавров.

Преди няколко седмици Русия, Иран, Ирак и Сирия постигнаха съгласие да създадат съвместен Информационен център в Багдад за координиране на операциите срещу „Ислямска държава“.

Основната цел на центъра е събиране и анализиране на информация за ситуацията в Близкия изток – предимно за борбата срещу терористичната организация. Той ще се ръководи от офицер от една от четирите държави на ротационен принцип. Ротацията ще бъде на всеки три месеца. Първите три месеца ще се ръководи от Ирак.